# Pain Week

### 2024 Facilitator Manual -Tuesday am & pm

Graduating healthcare professionals will understand that pain is a unique and frequently encountered human problem that requires comprehensive care. They will begin to develop the skills required to render sound, evidence-based clinical judgments needed for pain assessment and management within their individual and interprofessional team's scope of practice.





**University of Toronto Centre for the Study of Pain** *utcsp@utoronto.ca* 





#### This package contains:

- ✓ This Manual (Agenda, Timeline & Activity Outline, IPC Schedule, Key Messages, IPC Objectives and Learning Objectives)
- ✓ Nametags and Markers
- ✓ Instructions, including for Attendance Code for the day
- ✓ A Manual for Wednesday's online presentations

## Agenda\*

	TUESDAY, MARCH 5, 2024 - 8:30 - 12 PM		
0	Pre-work	Students have reviewed the VIC case and made notes about the case to discuss	
2	10 minutes   8:30am - 8:40am	Introductions and overview of morning	
3	10 minutes   8:40am - 8:50am	Teamwork and Team Norms	
4	20 minutes   8:50am - 9:10am	Discuss Anita D'Souza findings in Teams	
5	30 minutes   9:10am - 9:40am	Preparation of clinical note and facilitated discussion	
6	15 minutes   9:40am - 9:55am	Review faculty-prepared clinical note on Quercus and discussion. Students to upload questions by 10 am	
7	15 minutes   9:55am - 10:10am	BREAK	
8	25 minutes   10:10am - 10:35am	Prepare and discuss Assessment and Treatment options in Teams	
	25 minutes   10:10am - 10:35am 20 minutes   10:35am - 10:55am	-	
9		options in Teams	
9	20 minutes   10:35am - 10:55am	options in Teams Topic sharing between Teams	
9	20 minutes   10:35am - 10:55am 10 minutes   10:55am - 11:05am	options in Teams         Topic sharing between Teams         Students review Anita D'Souza 6 months post-injury on VIC	

#### \*see page 15 for the IPC Pain Week full schedule





	TUESDAY, MARCH 5, 2024 - 1:30 - 5 PM	
1	Pre-work	Students have reviewed the VIC case and made notes about the case to discuss
2	10 minutes   1:30pm - 1:40pm	Introductions and overview of afternoon
3	10 minutes   1:40pm - 1:50pm	Teamwork and Team Norms
4	20 minutes   1:50pm - 2:10pm	Discuss Anita D'Souza findings in Teams
5	30 minutes   2:10pm - 2:40pm	Preparation of clinical note and facilitated discussion
6	15 minutes   2:40pm - 2:55pm	Review faculty-prepared clinical note on Quercus and discussion. Students to upload questions by 3:00pm
7	15 minutes   2:55pm - 3:10pm	BREAK
8		Prepare and discuss Assessment and Treatment
	25 minutes   3:10pm - 3:35pm	options in Teams
9	25 minutes   3:10pm - 3:35pm 20 minutes   3:35pm - 3:55pm	-
9 10		options in Teams
	20 minutes   3:35pm - 3:55pm	options in Teams Topic sharing between Teams
	20 minutes   3:35pm - 3:55pm 10 minutes   3:55pm - 4:05pm	options in Teams         Topic sharing between Teams         Students review Anita D'Souza 6 months post-injury on VIC



## **Guiding Principles in the Assessment and Management of Pain**

- 01 Patients have the right to assessment and management of their pain.
- **02** Pain assessment is crucial toward understanding and managing patients' pain.
- **03** Health care professionals have an obligation to assess, understand, and manage patients' pain.





University of Toronto Centre for the Study of Pain utcsp@utoronto.ca

